Son Doong пештерата е најголема пештера во светот, лоцирана во провинцијата Quang Binh, Виетнам. Пронајдена е од локален жител уште во 1991 а официјално истражена во 2009 година од британските спелеолози. Иначе името „Son Doong“ во превод значи “планинска речна пештера“. Според истражувањата се предпоставува дека била креирана уште пред…

Son Doong пештерата е најголема пештера во светот, лоцирана во провинцијата Quang Binh, Виетнам. Пронајдена е од локален жител уште во 1991 а официјално истражена во 2009 година од британските спелеолози. Иначе името „Son Doong“ во превод значи “планинска речна пештера“. Според истражувањата се предпоставува дека била креирана уште пред 2-5 милиони години од силата на реката која ја ерозирала земјата и карпите под планината.

Колку за информација пештерата е широка 200 метри, а 150 метри висока, и приближно околу 9 километри долга, со останати придружни коридори толку големи за да би соберело скоро цел град.
Пештерата била класифицирана како најголема пештера во светот од BCRA (British Cave Research Association) и избрана како една од најубавите пештери во светот од BBC.


Пештера Son Doong 01

Пештера Son Doong 02

Пештера Son Doong 03

Пештера Son Doong 04

Пештера Son Doong 06

Пештера Son Doong 07

Пештера Son Doong 08

Пештера Son Doong 09

Пештера Son Doong 10

Пештера Son Doong 11

Пештера Son Doong 12

Пештера Son Doong 13

Пештера Son Doong 14

Мапа на пештерата Son Doong 1


{fcomment}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *