Двајца пријатели…

Дваја пријатели во пустина

Двајца пријатели оделе низ една пустина. По патот се скарале и едниот го удрил другиот. Удрениот се почувствувал повредено, но молчејќи напишал во песокот: – “Денес добив удар од мојот најдобар пријател” Продолжиле да одат се додека не наишле на оаза каде решиле да се избањаат. Оној кој добил удар за малку не се…

Десетте кучешки желби

1.Секоја разделба со тебе, за мене значи страдање, затоа размисли пред да ме земеш, и не ме земај како играчка, додека сум мал, за подоцна да ме отфрлиш. 2.Сакај ме таков каков што сум, бидејќи јас немав можност да избирам пријател и господар, а и јас те сакам таков каков што си. 3.Биди стрплив со […]

Не откривај ја својата душа пред сите…

Отворена душа

Кај еден мудрец дошла млада, убава девојка, целата облеана во солзи. – Што да правам? – низ солзи прашала таа. Секогаш се обидувам да се однесувам добро со луѓето, никого не повредувам, помагам со што можам. И покрај тоа што со сите сум добра, често наместо благодарност и почит, добивам…

Патот до нашата радост

Позитивни мислење

Една стара легенда раскажува за тројца мажи, кои носеле секој по две вреќи. Но теретот не го чувствувале подеднакво. Вреќите им биле, едната од напред, а другата од назад, виселе обесени на дрвена мотика на рамената. Го прашале првиот човек што има во вреќите. Одговорил:– Сите мои успеси, сите добри дела на моите пријатели, сите […]

Секогаш “костумот“ чувајте го во колата

Сестра и на невестата

Си бев среќен со девојката. Се забавувавме околу една година, ни беше супер и на крајот решивме да се венчаме. Постоеше само една работа што многу ме вознемируваше: Нејзината помлада сестра. Таа има 20 години, секогаш носи мини сукњи и маици со длабоко деколте. Кога сум во нејзина близина обавезно и ја гледам нејзината долна […]

Мир, вера, љубов, надеж

Четири свеќи

Си биле четири свеќи кои полека гореле и во меѓувреме разговарале. Првата свеќа рекла: „Јас сум МИР … луѓето не успеваат да ме сочуваат, нема потреба да горам понатака… мислам дека ќе се угасам“ и веднаш се угасила.Втората свеќа рекла: „Јас сум ВЕРА … за жал многу луѓе имаат само…

Платон и ученикот

Поучна приказна за бракот

Еден ден, Платон го запрашал својот учител: „Што е тоа љубов? Како можам да ја пронајдам?“Учителот му одговорил: „Пред тебе е едно огромно поле пченица. Тргни напред без да се вртиш назад и собери само едно стебло. Ако го пронајдеш најубавото, тогаш си ја пронашол љубовта.“Платон тргнал напред и брзо се вратил со…

Научив…

Животни лекции

Научив…најдобриот школски час е да седиш на под пред нозете на постара личност.Научив…Кога си заљубен,тоа се гледа.Научив…Кога само една личност ќе ми каже „ми го разубави денот“…тогаш мојот ден е нешто посебно.Научив…дека најмирното чувство на светот е кога детето ќе ти заспие во прегратка.Научив…дека никогаш не смееш да речеш не на поклон од дете.Научив…

Мудри животни лекции од Алберт Ајнштајн

Цитатни на Алберт Ајнштајн

Алберт Ајнштајн е еден од најголемите умови на сите времиња. Но, колку што човештвото има полза од неговата работа во областа на физиката, исто така може да се каже дека и тоа како допринесе до секој од нас со неговата животна мудрост. Во прилог се десетте најдобри животни лекции на Алберт Ајнштајн за сите оние […]

Наследството на богатиот

Поучна мотивирачка приказна

Си бил еден човек од Aмерика кој бил многу богат. Неговото богатство вредело милиони. Тој поседувал куќи, земји, антики и замок. Сепак, иако имал се и изгледал среќен однадвор, одвнатре бил несреќен. Неговата жена стареела а тие немале дете. Тој отсекогаш сакал дете за да ја продолжи семејната лоза.