Двајца пријатели…

Дваја пријатели во пустина

Двајца пријатели оделе низ една пустина. По патот се скарале и едниот го удрил другиот. Удрениот се почувствувал повредено, но молчејќи напишал во песокот: – “Денес добив удар од мојот најдобар пријател” Продолжиле да одат се додека не наишле на оаза каде решиле да се избањаат. Оној кој добил удар за малку не се…

Не откривај ја својата душа пред сите…

Отворена душа

Кај еден мудрец дошла млада, убава девојка, целата облеана во солзи. – Што да правам? – низ солзи прашала таа. Секогаш се обидувам да се однесувам добро со луѓето, никого не повредувам, помагам со што можам. И покрај тоа што со сите сум добра, често наместо благодарност и почит, добивам…

Патот до нашата радост

Позитивни мислење

Една стара легенда раскажува за тројца мажи, кои носеле секој по две вреќи. Но теретот не го чувствувале подеднакво. Вреќите им биле, едната од напред, а другата од назад, виселе обесени на дрвена мотика на рамената. Го прашале првиот човек што има во вреќите. Одговорил:– Сите мои успеси, сите добри дела на моите пријатели, сите […]

Секогаш “костумот“ чувајте го во колата

Сестра и на невестата

Си бев среќен со девојката. Се забавувавме околу една година, ни беше супер и на крајот решивме да се венчаме. Постоеше само една работа што многу ме вознемируваше: Нејзината помлада сестра. Таа има 20 години, секогаш носи мини сукњи и маици со длабоко деколте. Кога сум во нејзина близина обавезно и ја гледам нејзината долна […]

Платон и ученикот

Поучна приказна за бракот

Еден ден, Платон го запрашал својот учител: „Што е тоа љубов? Како можам да ја пронајдам?“Учителот му одговорил: „Пред тебе е едно огромно поле пченица. Тргни напред без да се вртиш назад и собери само едно стебло. Ако го пронајдеш најубавото, тогаш си ја пронашол љубовта.“Платон тргнал напред и брзо се вратил со…

Наследството на богатиот

Поучна мотивирачка приказна

Си бил еден човек од Aмерика кој бил многу богат. Неговото богатство вредело милиони. Тој поседувал куќи, земји, антики и замок. Сепак, иако имал се и изгледал среќен однадвор, одвнатре бил несреќен. Неговата жена стареела а тие немале дете. Тој отсекогаш сакал дете за да ја продолжи семејната лоза.

Белата и црна кутија

Поучна приказна

Некогаш одамна, живеел некој многу сиромашен човек. Тој имал син единец кој многу го сакал. Го научил да чита и да пишyва. Во тоа време, ретки биле тие што знаеле да читаат и пишyваат. Старецот, на денот кога умираше, го повика својот син и му даде две мали кyтии – БЕЛА и ЦРНА, и му […]

Не се откажувај – Приказна за бамбусот

Приказна за бамбусот

Еден ден одлучив да се откажам од се… Се откажав од мојата работа, мојата врска, мојата духовност… Сакав да се откажам од мојот живот.Отидов во шумата да разговарам за последен пат со Бог. – Господе, прашав, можеш ли да ми дадеш една добра причина да не се откажам? Неговиот одговор ме изненади…

Што и да направиш…

Приказна за едно магаре

Си живееле еднаш многу оддамна еден брачен пар кои имале дванаесетгодишен син и едно магаре. Еден ден мажот и жената решиле малку да патуваат, да работат и така да го запознаат светот па тргнале на пат. Кога дошле во првото село, селаните почнале да зборуваат: – Видете го ова невоспитано момче. Тоа го јавнало магарето […]

Љубовна пијана приказна

Љубовна пијана приказна

Една вечер доаѓа мажот пијан дома и крши неколку садови кои се наоѓаат во куќата, повраќа и паѓа на подот пијан… Во тој момент жената сепак со тешки маки му помогнува на својот маж, го чисти и успева со големи маки да го подигни од подот и да го однеси во спалната соба, а потоа […]