Си бил еден човек од Aмерика кој бил многу богат. Неговото богатство вредело милиони. Тој поседувал куќи, земји, антики и замок. Сепак, иако имал се и изгледал среќен однадвор, одвнатре бил несреќен. Неговата жена стареела а тие немале дете. Тој отсекогаш сакал дете за да ја продолжи семејната лоза.


Си бил еден човек од Aмерика кој бил многу богат. Неговото богатство вредело милиони. Тој поседувал куќи, земји, антики и замок. Сепак, иако имал се и изгледал среќен однадвор, одвнатре бил несреќен. Неговата жена стареела а тие немале дете. Тој отсекогаш сакал дете за да ја продолжи семејната лоза.

За чудо, неговата жена останала бремена во подоцнежните години, и родила мало момче. Но момчето било хендикепирано, но човекот го сакал со сето срце. Кога момчето имаше 5 години, мајка му умре. Татко му се приврза многу со момчето. Кога тоа направи 13 години, поради неговите недостатоци кои му го отежнуваа животот, таткото наскоро почина од преголема тага и скршено срце.
Имотот беше на аукција пред илјада понудувачи. Прв предмет кој се понуди беше една слика од момчето. Но никој не даде понуда. Тие чекаа како грабливци на богатството. Конечно, сиромашната куќна помошничка, која помогнала во гледањето на момчето, понудила 5 долари за сликата и лесно ја добила понудата. На шок на сите, аукционерот извади рачно напишан тестамент од позадината на сликата. Во него пишувало:

“На личноста која мисли доволно на мојот син за да ја купи сликата, и го давам целото наследство.“

Аукцијата завршила. Алчната толпа се разотишла во шок и срам.

Многу пати некои работи мислиме дека се богатства а не ја цениме вредноста на вистинските богатства.


{fcomment}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *