Десетте кучешки желби

1.Секоја разделба со тебе, за мене значи страдање, затоа размисли пред да ме земеш, и не ме земај како играчка, додека сум мал, за подоцна да ме отфрлиш. 2.Сакај ме таков каков што сум, бидејќи јас немав можност да избирам пријател и господар, а и јас те сакам таков каков што си. 3.Биди стрплив со […]

Мудри животни лекции од Алберт Ајнштајн

Цитатни на Алберт Ајнштајн

Алберт Ајнштајн е еден од најголемите умови на сите времиња. Но, колку што човештвото има полза од неговата работа во областа на физиката, исто така може да се каже дека и тоа како допринесе до секој од нас со неговата животна мудрост. Во прилог се десетте најдобри животни лекции на Алберт Ајнштајн за сите оние […]

Кога се друго би исчезнало…

,,Не затоа што е убав, туку затоа што е повеќе јас одошто сум самата. Од што и да се составени нашите души, неговата и мојата се исти. Кога се друго би исчезнало, а тој би останал, јас сеуште би постоела, а кога се друго би останало, а тој би бил уништен, светот би ми станал […]

Ќе го поздравам…

Ог Мандино

Ќе го поздравам овој ден со љубов во срцето. А како ќе го направам тоа ?  Отсега натаму ќе гледам на сите нешта со љубов и повторно ќе се родам. Ќе го сакам сонцето зашто тоа ги топли моите коски, сепак ќе го сакам и дождот зашто тој ми ја прочистува душата. Ќе ја сакам светлината зашто таа […]

Имајте убав и весел ден исполнет со љубов

Паоло Коелјо

Треба да се ризикува. Ние навистина го сфаќаме чудото на животот дури откако ќе ни се случи нешто неочекувано. Секој ден Господ ни дава со утринското сонце, еден миг во кој е можно да се измени сето она што не прави несреќни. Секој ден ние се преправаме дека не сме свесни оти тој миг постои, […]

Пабло Неруда – Најтажната песна

Вечерва би можел да ги напишам најтажните стихови. Да напишам, на пример: „Ноќта е ѕвездена, и треперат модрите ѕвезди во далечината“. Ноќниот ветер кружи по небото и пее.

Пабло Неруда – Смрт

Многупати одново сум се родил, од длабочините на поразените ѕвезди, оновувајќи ги нишките на оние вечности што сум ги населил со своите раце, и сега ќе умрам, ништо повеќе, со земјата…

Единаесет минути – Пауло Коелјо

Пауло Коелјо

„Спротивно на она што го мислат моите клиенти, сексот не се практикува кога било. Во секој од нас постои внатрешен часовник и две лица за да водат љубов, неопходно е нивните сказалки во ист миг да покажуваат исто време. Тоа не се случува секој ден. Доброто расположение на оној кој сака, не зависи од сексуалниот чин. […]

Извадок од ‘‘Порака во шише‘‘

Порака во шише - Николас Спаркс

“Ако откриеш нешто што е во состојба да ти го парализира цело тело, најдобро е да се обидеш за тоа да дознаеш што повеќе. Ако едноставно го занемариш тоа чуство, никогаш нема да дознаеш што можело да се случи, а тоа е…